Πως φτιάχνω καλό τσάι “ντεμλίδικο” και μυρωδάτο
Πως φτιάχνω καλό τσάι “ντεμλίδικο” και μυρωδάτο
Καταρχήν θα χρειαστείτε ένα σετ 2 τσαγιερών. 1 μεγάλο που θα το γεμίσετε με σκέτο νερό, θα βγάλετε το καπάκι και θα καθίσετε πάνω τη μικρή τσαγιέρα-με χύμα μαύρο τσάι (σπαστό κανονικά (όχι φύλλα ολόκληρα όπως κάτι κινέζικα)) χωρίς νερό αρχικά-και το καπάκι κλειστό.
Για τη μικρή τσαγιέρα, πολλοί λένε να είναι πορσελάνινη, ενώ άλλους κι εμένα δεν με απασχολεί τόση λεπτομέρεια.
Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι αν το νερό της βρύσης μυρίζει, πχ χλώριο, τότε θα γίνει χάλια το τσάι.
Δοσολογία
Το αφήνουμε στην φωτιά το ζευγάρι μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερο στην κάτω τσαγιέρα. Οπότε σηκώνουμε τη μικρή, ανοίγουμε καπάκι και το γεμίζουμε με νερό ζεστό, αφού ίσως περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του βραστού νερού.
Καλό είναι, να κλεισουμε αμέσως το καπάκι της μικρής τσαγιέρας και αφού το τοποθετήσουμε πάνω στη μεγάλη πάλι να σκεπάσουμε τι μικρή με καθαρό πανί, για να μη φύγουν αρωματικές ουσίες και ζέστη.
Αφού το βάζουμε για λίγο το ζευγάρι στη φωτιά χαμηλονοντας αρκετά την ένταση, ίσως αναπληρώνοντας το και με κρύο νερό, προσέχουμε να μην βράσει το νερό και τσάι στην πάνω τσαγιέρα, για 10-15 λεπτά.
Οπότε, ρίχνουμε ανάλογο πόσο δυνατό τσάι θέλει ο καθένας πχ 1/4 του ποτηριού τσάι από τη μικρή και καθαρό μη σκληρό ζεστό νερό από τη μεγάλη.
Μην ξεχνάμε ότι το μαύρο τσάι μεταξύ άλλων έχει αρκετή καφεΐνη, κάλιο, φώσφορο, οξειδωμένες πολυφαινόλες, σίδηρο, Μαγγάνιο, μαγνήσιο κλπ. Εντάξει το σίδηρο με τη μεγαλύτερη διάρκεια διαδικασίας ντεμιού δεν περνά αλλά αυξάνεται το ποσοστό της καφεΐνης, και άλλον ουσιών που το κάνουν όλο και να πικρίζει περνάνε όμως θαυμάσια αρώματα μέσα.
Και το χρώμα που στην Τουρκία το λένε tavsan kani τσάι, και το άρωμα και η γεύση αξίζει στο ντεμλί τσάι.
Το τσάι στη Τουρκία παράγετε στον Πόντο και Μαύρη Θάλασσα.